Neverjetna dežela: Islandija

Islandija ima posebno mesto v mojem srcu, saj sem tu preživel skoraj eno leto in sicer poslovno v dveh različnih obdobjih. Pred krizo leta 2008 in po krizi leta 2013. V tem obdobju je imela ta dežela letno okoli 700.000 turistov. Zdaj skoraj 2 milijona! Znana je po gejzirjih, ledenikih, ovcah, slapovih, urejenosti, vulkanih, polarnemu siju in varnosti. Spomnim se, ko sem prvič pristal na njihovem mednarodnem letališču v Keflaviku kako so bili uslužbenci, ki skrbijo za prtljago oblečeni kot Eskimi. Prvič sem tudi doživel morje in sneg hkrati. Mrzlo ampak nerealno fascinantno. Vreme se spreminja iz minute v minuto. Ampak, ko je sončno in veliko modrine lahko tukaj naredite najboljše slike, saj je pokrajina ena izmed najlepših na svetu.

Življenje tukaj je v večini ob obali. Ljubitelji morske hrane boste prišli na svoj račun. Ljudje so pridni in delavni v mrzlem obdobju, privoščijo si kakšen dopust v toplejših krajih (v Evropi je popularna Španija) ali izlet v Evropi (popularne destinacije so Copenhagen, London, Edinburg..). Ko pa nastopi “njihovo poletje” (maksimalne temperature nekje do 20 C) dobesedno zaživijo. Popularno je kampiranje in festivali. Najbolj znan je na otoku Vestmannaeyjar, ki se nahaja na jugu države.

Tukaj lahko v zimskem odbobju doživite polarni sij, ki očara prav vsakega. Pojavlja se najpogosteje v obdobju med novembrom in marcem. Lahko tudi malo prej oziroma malo kasneje. V pravi zimi je svetlobe zelo malo, cca 5 ur. V poletnem obdobju nastopi polarni dan, kjer je svetloba 24 ur. Jaz osebno sem jo doživel tako, da okoli polnoči sonce zaide in ob 2 zjutraj ponovno vzide. Vmesni čas zapolni nekakšna sivina. Trik za temo je alufolija s katero prekrijete okna. Priporočam obisk v obdobju od druge polovice junija do sredine avgusta.

Potovanje po Islandiji je enostavno in varno. Ceste so dobre, obstaja tudi nekaj peščenih cest. Cestnine ni, razen plačljiv je tunel pod morjem med glavnim mestom in Akranesom. Kot sem zgoraj omenil je popularno kampiranje, ki je tudi hkrati najcejenše, saj je wild camping dovoljen po vsej državi. To je sicer dežela, ki ni ravno poceni destinacija a se jo da narediti na budget. Večina naravnih znamenitosti je brezplačnih. Treking je zelo popularen. Dražja zadeva a hkrati must do je ogled kitov v Husaviku in razvajanje v Blue Lagoon. Poceni trgovska veriga je Bonus, kjer lahko za zmerno ceno nakupujete vse prehrambene izdelke. Alkohol se kupuje v ločenih trgovinah. Skoraj povsod, kjer vidite, da teče voda je le ta pitna. Obstaja mnogo naravnih vrelcev, kjer se lahko mirne duše skopate in segrejete.

Najbolše in najcenejše so cca 4 urne direktne povezave do Islandije z Dunaja in Budimpešte z letalskim prevoznikom Wizzair. V zimskem obdobju se da karto kupiti že za 70 €, v poletnem obdobju pa od cca 230 €. Zanimive so tudi kombinacije iz naše Ljubljane preko Londona. Če še niste obiskali te dežele jo dodajte na seznam. Glede na to, da sem gostoval v točno 100 državah tega sveta jo gladko uvrstim v top 3 destinacije. Vredna je vsakega eura. Tam zgoraj imam veliko prijateljev in zagotovo se bom še vrnil. Do takrat pa… uživajmo življenje.

10 zanimivosti o islandiji, ki jih morda ne veste

  • Na Islandiji ni gozdov
  • Islandija ima samo 310.000 prebivalcev kot npr naša Ljubljana
  • Do leta 1989 je bilo pivo nezakonito
  • Z 43,5 urami na teden imajo najdaljši tedenski delovnik v Evropi
  • 60 % prebivalstva živi v Reykjaviku in okolici
  • V povprečju imajo vulkanski izbruh vsake 4 leta
  • Oče in sin ali hčerka nimajo istega priimka
  • Imajo največjo porabo Coca Cole na svetu glede na število prebivalca
  • Nimajo McDonaldsa
  • Leta 2010 so prepovedali striptiz klube

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.