Tenerife

Počitnice

Prekrasni vulkanski otok Tenerife, največji na Kanarskih otokih, je neverjetno priljubljen kot celoletna počitniška destinacija. Otok vsebuje številne znamenitosti, med katerimi si vsakdo najde tisto kar si želi. Čudovite bele in črne peščene plaže, fantastično nočno življenje, slastna hrana, varno vzdušje in številne druge značilnosti vam zagotavljajo, da so Tenerife idealna lokacija za počitnice za družine, pare in prijatelje. Cilj večine turistov so mesta na jugu otoka in priljubljeni počitniški kraji kot so Playa de las Americas, Costa Adeje in Puerto de la Cruz, pa vendar to niso vse Tenerife. V centru otoka boste našli vulkan Mount Teide, ki dominira nad celotnim otokom. Če pogledate na sever opazili boste glavno mesto Santa Cruz s številnimi trgovskimi centri, številnimi muzeji in galerijami ter arhitekturno zanimivo stavbo operne hiše. Raziščete lahko tudi podeželje in lepote gore Anaga na vzhodu. Santa Cruz je zgodovinsko glavno mesto otoka. To je kraj najbolj spektakularnega Kanarskega karnevala, ki traja 14 dni in je resna konkurenca karnevalu v Riju. Ne daleč od Santa Cruza se nahajajo prekrasne plaže s palmami in zlatim peskom, pripeljanim iz Sahare. Na južni obali otoka je priljubljeno turistično območje Playa De Las Americas, raj za ljubitelje barov in nočnih klubov, dobre zabave, hitre hrane in peščenih plaž z razburljivo ponudbo športov na vodi.

Za družine

Za tiste, ki želijo biti blizu mestnih gneč, čeprav ne neposredno v njih sta Los Cristianos in Costa Adeje odlična izbira. Obe lokaciji sta priljubljena destinacija za družine in pare. V neposredni soseščini se nahaja Los Cristianos, očarljiva ribiška vasica in Costa Adeje, ki slovi po številnih butikih, restavracijah in čudovitih peščenih plažah. Puerto de la Cruz na severu je najstarejše naselje na Kanarskih otokih. Ponuja čar starega sveta, krasijo ga tropski vrtovi, fontane in morske papige ter delfini.

Vreme

Klima na otoku se lahko razlikuje glede na območje, kjer se nahajate. Na jugu otoka, kjer se zbira največ turistov in kjer se nahajajo največji turistični kompleksi se v poletnih mesecih (od maja do novembra) se temperatura giblje od 20-26 °C. Večinoma pihlja rahli veter, zaradi česar je toplota bolj znosna. Temperatura morja se zadržuje v povprečju na 23 °C. V zimskih mesecih od decembra do aprila je relativno toplo, temperature se gibljejo 12-18 °C. Padavine so nekoliko višje od decembra do februarja, kot v poletnih mesecih. Temperatura morja ne spusti v zimskem času, vendar če ste pogumni, ni ovir, da plavate skozi vse leto. Severni del otoka Tenerife je hladnejši in bolj moker kot na jugu. Poletni meseci so nekoliko manj topli, z več oblakov in z večjim tveganjem padavin. Od junija do oktobra se povprečne temperature gibljejo med 20-24 °C. V jesenskih mesecih je temperatura v povprečju 18 °C podnevi in ​​12 °C v večernih urah. Še vedno se boste lahko kopali v morju. Zimski meseci so od decembra do februarja, vreme je bolj deževno in hladnejše od tistega, ki ga boste našli na južnem delu otoka. Temperature se gibljejo od 9-12 °C, temperatura morja je v povprečju 19 ° C. V pomladnih mesecih temperatura začne spet naraščati, vendar vas bo marca, aprila in maja v nočnem času zeblo.

Stvari za početi

Tenerife so zelo priljubljena počitniška destinacija. Turistična ponudba je zelo bogata in raznovrstna. Loro Parque v mestu Puerto de la Cruz je najbolj priljubljeni živalski vrt na Tenerifih. To je največji prikaz pingvinov in papagajev na svetu. Prav tako boste tukaj našli morske leve, delfine, šimpanze, gorile in še veliko več. Siam Park se nahaja v bližini Costa Adeje in Las Americas in je novi največji in najbolj razburljiv park na otoku. Tam gre za posnemanje starodavne Kraljevine Tajske in tam lahko vozite rdečega zmaja ali se potopite v stolpu moči, ki vam dviguje adrenalin. Pa vendarle velja opozorilo, v poletnih mesecih postane Siam Park neverjetno zaseden, zato poskrbite, da pridete bolj zgodaj, da bi se izognili čakalnim vrstam. Pogosto se zgodi, da v času počitnic ne morete slediti vsem dogodkom, zato številni turisti prihajajo na Tenerife iz leta v leto. Če se želite odpraviti na goro Teide morate računati na spremembe podnebja. Na tem območju je več padavin, pozimi so planinski vrhovi pogosto zajeti v sneg. Za resnično sproščujoč dan je prava izbira Los Gigantes. To je lepo letovišče s čudovito marino. Tam lahko sedite v eni izmed številnih kavarn na obali in opazujete čolne, ki prihajajo in odhajajo. Lahko se odločite tudi za izlet z ladjo ob južni obali otoka. Čakajo vas čudovite izkušnje. Kiti in delfini bodo vaši spremljevalci.

Zgodovina

Domačini iz otoka Tenerife so bili znani kot ljudstvo Guanches. To so bili prebivalci tega otoka do španskih osvajanj v 15. stoletju. Sledove tega ljudstva je še vedno mogoče najti, čeprav danes tam prevladuje španska kultura. Tudi naziv otoka Tenerife je domačega izvora, to je bil veliki Guancehes kralj po imenu Tinerfe. Prav tako boste lahko našli številne znake iz časov, ko je ljudstvo Guanches živelo na otoku (znaki in risbe v jamah, piramidah, glinenih loncih in skalah).

Pokrajina

Narodni park Mount Teide je eden izmed najbolj priljubljenih turističnih točk na otoku. Teide National Park zajema velik vulkanski krater, od katerih ima Mount Teide status najvišje gore v Španiji. Žičnice vas popeljejo do vrha gore, vendar je kar malce draga zadeva. Večina obiskovalcev se odloči za sprehod, kar je zanimivo zaradi osupljivo lepih pogledov. Po prihodu nazaj v dolino si boste zagotovo zaslužili pivo. Če želite na trenutek zapustiti Tenerife, se odpeljite do otočka  La Gomera, ki se nahaja ob jugozahodni obali otoka. Tja lahko odplujete s trajektom ali hidrogliserjem iz Los Christianosa. Na tem otočku boste našli krepke gore, tropske gozdove, mistične zelene doline in prekrasno obalo. Tako kot obstajata dva različna podnebja na severu in jugu otoka, obstajata tudi dve zelo različni pokrajini. Na jugu je značilno suho območje z malo vegetacije, sever pa ima bujne terene, ki so izpopolnjeni z borovimi gozdovi, s palmami in nasadi banan.

Šoping

Tenerife so odlična destinacija za vse vas, ki radi nakupujete. Santa Cruz je mesto številnih večjih, priljubljenih trgovin in velikih nakupovalnih centrov. Če želite nakupovati morate obiskati Continente Shopping Centre, Calle Santa Cruz Béthencourt Alfonso, Calle El Castillo, Calle Sabino Berhelot, Calle San Jose, Calle Villalba Hervas, Rambla de Pulido, Plaza de la Candelaria in Plaza de Espana.

Nočno življenje

Za nočne izhode si morate zapomniti ime Playa de las Americas, ki je odlična lokacija kot tudi Veronicas, katero ne bi smeli izpustiti. Številni bari in nočni klubi z veliko zabave zagotavljajo krasne in nepozabne trenutke. Če želite bolj sproščeni izhod, potem so za vas mirne restavracije v bližini plaž, posebej tiste v bližini Costa Adeje, kje se vam obeta pravi nočni raj.

Hrana

Tradicionalne jedi na Tenerifih zaznamujejo kruh, sadje, zelenjava in ribe. Papas Arrugadas je slani krompir z vročo omako “Mojo”. To je posebnost otoka in ga enostavno morate poskusiti na vašem dopustu. Velike plaže in letovišča na jugu bodo zadovoljili vse okuse. Številne restavracije in bari, poleg domače ponudbe, ponujajo tudi mednarodne kuhinje. Prav tako boste našli številne restavracije s hitro prehrano v krajih kot so Costa Adeje in Playa las Americas.

Plaže

Plaže so lepe in čiste. So odličen kraj za počitek in počitnice. Številne plaže na otoku, kot sta tisti v Los Cristianosu in Playa de Americas je naredil človek s peskom, ki so ga dobavili iz Afriške puščave Sahare. Obe sta zelo priljubljeni med turisti, ki si želijo belih plaž. Ena najbolj priljubljenih plaž na otoku je Playa de las Teresitas v bližini San Andresa. Na Tenerifih obstajajo številne plaže s statusom modre zastave, kot so na primer Playa Jardin in plaže v mestu Puerto de la Cruz. Med njimi so tudi plaže s črnim peskom. Počitnice na Tenerifih omogočajo dostop do obilice plaž, ki imajo čudovite zmogljivosti s področja vodnih športov, kot so surfanje, smučanje na vodi in številni potapljaški centri. Našli boste tudi dejavnosti, ki jih ni mogoče najti na drugih evropskih plažah kot so potapljanje BOB, ki simulira potapljanje na posebnih skuterjih. Zadeva je enostavna, ker vam ni treba biti izkušeni potapljač, da si ogledate podvodno morsko življenje.

Video:

Comments are closed.