Lanzarote

Počitnice

Lanzarote z glavnim mestom Arrecife je četrti največji kanarski otok in leži najbližje Afriški obali v Atlantskem oceanu. Leži samo 11 kilometrov severno-vzhodno od Fuerteventure. Je eden najbolj priljubljenih otokov, ki celoletno ponuja sonce, morje in čudovite belo-zlate peščene plaže ter plaže s črnim vulkanskim peskom. Najlepši kotiček na otoku je polotok Papagayo, ki leži vzhodno od Playe Blance, kateri vas bo s svojo lepoto, skritimi samotnimi zalivčki in kristalnim čistim morjem nadvse očaral. Costa Teguise je zelo prijetno letovišče, ki ponuja ugodne apartmaje in štiri čudovite glavne plaže.

Vrnimo se v leto 2012. Delal sem kot študent na Zavarovalnici Triglav. Med brskanjem letalskih kart najdem Lanzarote. Kaj hudiča je sploh to? Guglam… Vau. To mora biti naslednja destinacija za dopust. Zbrala se je zanimiva ekipa. Nekateri so prvič leteli z letalom. Lanzarote je čudovit, raj za ljubitelje peščenih plaž. Priporočam ga tako družbam, parom in družinam. Lahko komot rečem, da je bil to eden izmed najboljših dopustov v mojem življenju. Grega, Igor, Klavdija in Tina hvala.

Kot vsi ostali kanarski otoki ima tudi ta zelo dobre ceste in škoda je ne imeti najetega avtomobila. Otok je relativno majhen tako, da je vseeno kje boste nameščeni. Ima samo nekaj več kot 150 tisoč prebivalcev. Kot dnevni izlet si privoščite pobeg na simpatično La Gracioso, kjer najamete kolo. Nam je bilo zakon. Kot top spote na otoku, ki smo jih doživeli in so za videti priporočam soline Salinas de Janubio, krater in laguno v El Golfu, nacionalni park Timananfaya in njegova tura z busom, vinske trte Malvazije, ki so zelo položne in zagrajene zaradi vetra (v kraju La Geria). Zagotovo se boste večkrat vrnili v Papagayo. Tudi surferji pridejo na svoj račun. Res je kaj početi.

Vreme

Na otoku bote vedno deležni toplejših temparatur, zelo malo padavin in ogromno sončnih dni skozi vse leto, ki je kot nalašč skozi celo leto namenjeno počitnicam ali romantičnim oddihom. V poletnem času vas bo sonce ogrelo nad 30 stopinj Celzija, medtem, ko v zimskem času okoli 23 stopinj Celzija, kar je idealno za tiste, ki želijo zimski premor izkoristiti v toplejših krajih. Ampak ne pozabite na kakšno vetrovko, ki vam bo v vetrovnih razmerah še kako prav prišla.

Stvari za početi

Poleg lenarjenja na plažah si lahko privoščite tudi kakšen izlet okoli otoka, na katerem boste videli ogromne soline, nacionalni park Timananfaya, kjer vas bodo z avtobusom odpelajli okoli vulkanskih grl. Ljubitelji surfanja lahko svoje znanje preizkusite na eni največjih kanarskih plaž Playa de Famara in plažo Las Cucharas v letovišču Costa Teguise. Na skrajnem severu otoka je razgledna točka Mirador del Rio, ki ponuja prečudovit panoramski pogled na sosednje otočke. Lahko se pa s katamaranom odpravite na otok Graciosa, kjer si rentate kolo in se po puščavskem otoku odpravite na nepozabno avanturo odkrivanja zlato rumenih plaž in velikih valov. Prav avantura na tem otoku je dodana vrednost počitnicam.

Nočno življenje

Eno najbolj živahnih letovišč je vsekakor Puerto del Carmen z nekaj diskotekami in bari v Centro Atlantico ter okoli starega mestnega jedra, središče zabave pa je v Playi Blanci. Costa Teguise vam ponuja velik izbor irskih in angleških pubov z živo glasbo ter veliko izbiro restavracij.

Pokrajina           

Lanzarote je kot ostali otoki vulkanskega nastanka, katerega zadnji izbruh je bil leta 1730. Timananfaya National Park pokriva približno četrtino otoka in zajema dih te vulkanske pokrajine, vključno z Montanas del Fuego, gore ognja. Na jugu vam ponuja celo vrsto fantastičnih plaž od glavnega mesta Arrecife do letovišča Puerto del Carmen vključno s Playa Grande in Playa Chica kjer lahko uživate v vodnih športih. V bližini letovišča Playa Blanca leži polotok Papagayo, s skritimi zalivčki belih plaž in globoke modrine po mnenju ena izmed najlepših destinacij vseh kanarskih otokov. Sem te prepričal? Lanzarote ima moj thumbs up.

 

Comments are closed.