Korzika

Počitnice

Korzika je otok, ki pripada Franciji in je četrti največji otok v Sredozemskem morju (poleg Cipra, Sicilije in Sardinije) ter dejansko pripada italijanskemu geografskemu območju. Od Sardinije ju loči ožina Bocca di Bonifacio.Otok je gorat in ima veliko bogatih gozdov, ki zaznamujejo tudi mejo med zahodnim delom Tirenskega morja in Ligurskega morja. Otok je znan po vsem svetu kot rojstni kraj Napoleona, ki je bil rojen leta 1769. v Ajacciu. Velik del obale je še vedno nedotaknjen konkretno v primerjavi s preostalo sredozemsko obalo in je tako znan kot otok lepote.

korz 1

Pokrajina

Njegov najvišji vrh je Monte Cinto (2706 m) in je le 25 km od morja. Otok ima tudi številne vrhove višje od 2000 metrov (Monte Ritonda, Monte Pedro, Paglia Orba, Monte d’Oro, Monte renos…). Korzika je sestavljena iz dveh delov in sicer: Zgornja Korzika (Bastia in okolica) in Južna Korzika (Ajaccio in okolica). Otok ima površino 8722 kvadratnih kilometrov, od tega je 1.000 km zalivov, peščenenih plaž in skalnatih delov obale.

korz 2

Zahodna obala je bolj deljena, saj je izpostavljena prevladujočim vetrovom, zato je tukaj veliko globokih zalivov. Vzhodna obala je pretežno linearna, polna ravnic in čudovitih peščenih plaž. Na otoku je tudi veliko rek in jezer, ki tvorijo čudovito pokrajino. Najdaljša reka je Golo (90 km), medtem ko so ledeniška jezera visoko v gorah. Korzika je uspela ohraniti naravna območja v mednarodnih morskih parkih in naravnih rezervatih med katerim je najbolj znan Scandola, ki se nahaja na severozahodu otoka in Bonifacio na jugu.

Stvari za početi

Otok je raj za pohodnike in potapljače. Celotno območje je prepleteno s potmi iz ene obale na drugo stran, ki vključujejo najbolj skrite, najbolj oddaljene in najbolj nedostopne predele otoka.Potapljači bodo uživali v bogatem podvodnem svetu Sredozemskega morja. V poletnih mesecih obstaja nešteto možnosti za surfanje in jadranje, zlasti v obalnih mestih, kot so Porticcio, Porto Vecchio in St. Florent.

Kdaj na dopust

Veliko ljudi obišče Korziko v juliju in avgustu, saj je to obdobje intenzivne toplote, pomembnih kulturnih dogodkov in pa tudi velike gneče ter visokih cen. Priporočamo vam obisk otoka junija ali septembra, ko so cene prenočišč nižje.

Video:

Comments are closed.