Madeira

Počitnice

Madeira je portugalski otok čudovitih vrtov in klifov. Je avtonomna pokrajina Portugalske. Ta arhipelag v Atlantskem oceanu je sestavljen iz dveh naseljenih otokov – Madeire in Porto Santa. Je substropski raj, ki slovi po vinu, cvetju in lepemu vremenu. Leži približno 600 kilometrov od obale Maroka in približno 980 km jugozahodno od Lizbone. Otok je tudi rojstni kraj enega izmed najboljših nogometašev današnjice Cristiana Ronalda.
 
Dramatična naravna lepota otoka, bogata s cvetjem in listjem je raj za pohodnike in botanike. Otok je priljubljen za pohodnike in znan po pohodih ob levadah. Levade so namakalni kanali, ki so bili narejeni v 16. stoletju za potrebe namakanja obdelovalnih površin ob obali, za kar so speljali vodo iz deževnih in hribovitih območij notranjosti otoka. Madeira ima približno 2000 km namakalnih kanalov, ob katerih so urejene pohodne poti. Poti omogočajo spoznavanje različnih delov otoka in hkrati pristen stik z naravo.

Stvari za početi

Glavno mesto otoka je Funchal. To je moderno mesto, ki veliko pozornost posveča svoji tradiciji z ohranjenimi cerkvami, muzeji in regionalno znanimi vini. To je mesto za prijeten sprehod skozi pristanišče in ogled katedrale stare več kot 500 let. Tu najdete veliko število luksuznih hotelov.
 

Madeira 1

Tradicija

Otok ni znan samo po turizmu, ampak tudi po vrhunskem vinu. Obstajajo štiri vrste vina in sicer Malvazija (sladko z veliko sladkorja), Boal (srednje sladko), Verdelho (polsuho) in Sercial (suho). Velika prednost tega vina je, da ga je mogoče shraniti za več let, ne da bi pri tem izgubil na kakovosti. Med kulinaričnimi specialitetami je gotovo najbolj znana jed »espada con banana« – ocvrt črni morski meč z banano. Črni morski meč je namreč riba, ki plava na globini med 1000 in 2000 m in jo lahko najdete le v okolici Madeire, zato jo enostavno morate poizkusiti. Sicer je otok znan po številnih okusnih juhah, zlasti ribji. Med mesnimi jedmi pa je priljubljeno goveje nabodalo ali »espetada«, kar po tradiciji pomeni, da dobite goveje nabodalo na lovorjevi veji.

Poleg lepe kulise, okusnega vina, lokalnih specialitet ter prijaznih domačinov je na otoku še veliko drugih dejavnosti in krajev, ki so vredni ogleda: Calheta, Caniço, botanični vrt, Cabo Girão (rt), Jame Sao Vicente, vrt Blandy, Monte Palace Gardens. Tukaj domuje tudi nogometni klub Maritimo, ki igra v prvi portugalski ligi.

Moj pogled

Otok smo obiskali v novembru 2012. Ceste so prepletene z nešteto tuneli. Letališče, ki je poimenovano po Cristianu Ronaldu velja za eno najbolj nevarnih letališč na svetu zaradi svoje lege in svoje spektakularne gradnje vzletno-pristajalne steze. Piloti morajo opraviti dodatno usposabljanje za pristanek na letališču. Vzamite si uro ali dve za opazovanje pristankov v vetrovnem vremenu.
 
Otok je zelo gorat, v zimskem času so v visokih predelih pasovi megle. Obvezen je najem avtomobila. Ceste so odlične. Imajo le nekaj umetnih plaž. Iskreno nič posebnega. Zelo fascinantne so tiste male tradicionalne Santana hiške. Luštni so tudi naravni bazeni (Piscinas Naturais Velhas) v Porto Monizu. Na strmi obali je veliko razglednih točk, kjer simpatični pogledi sežejo daleč. Otok je zelo fotogeničen za fotoaparat.
 
Kot zanimivo izkušnjo lahko povem, da smo na Madeiro leteli Lizbone kar dvakrat. Razlog? Protest oz “štrajk”. Medtem, ko smo ob 7 uri zjutraj vzleteli iz Lizbone na tisoč kilometrov dolgo pot čez Atlantik se je ob 8 uri začel štrajk. V praksi je to pomenilo, da so ob navedeni uri letališče zaprli. Prispemo nad otok, nenavadno visoko letimo in po zvočnikih se javi pilot. Good morning, Captain speaking… I have bad news for you… Pogoltnem slino, pogledam k Tini, Siniši in Klavdiji. Vsi potniki se oziramo naokrog. Rečem si, konec je. Nadaljuje: ne moremo pristati zaradi štrajka. Uf, odleglo je. Naredimo dva kroga nad otokom in se vrnemo nazaj v Lizbono. Nastanili so nas v hotel. Naslednje jutro smo brez težav vzleteli in pristali na biseru sredi Atlantskega oceana.

Vreme

Vreme na Madeiri je toplo in vlažno z blagimi temperaturami skozi vse leto. V zimskih mesecih se temperatura giblje okoli 20° C. Pomlad in jesen sta prijetna in nekoliko vlažna s čimer si otok bogati vegetacijo. Poletne temperature so približno 24° C, južni del otoka postane topel in sončen, zlasti v okolici glavnega mesta Funchal.”Leste” je vzhodni veter, ki poleti piha iz Sahare in za nekaj dni potisne barometer tudi do 33° Celzija.

Madeira je raj za ljubitelje narave, pohodnike in tiste, ki imajo radi miren dopust. Luštno je.
 
MP

Video:

 
 
 

Comments are closed.