Madeira

Počitnice

Madeira je portugalski otok čudovitih vrtov in klifov. Znana je kot avtonomna pokrajina Portugalske v arhipelagu Atlantskega oceana, ki je sestavljena iz dveh naseljenih otokov, Madeire in Porto Santo. Je substropski raj, ki slovi po vinu, cvetju in lepemu vremenu. Leži cca 600 km od obale Maroka in cca 980 km jugozahodno od Lizbone. Dramatična naravna lepota otoka, bogata s cvetjem in listjem je raj za pohodnike in botanike. Otok je v zadnjem času vse bolj priljubljen za pohodnike in poznan po pohodih ob levadah. Levade so namakalni kanali, ki so bili narejeni v 16. stoletju za potrebe namakanja obdelovalnih površin ob obali, za kar so speljali vodo iz deževnih, hribovitih območij notranjosti otoka. Madeira ima cca 2000 km namakalnih kanalov, ob katerih so urejene pohodne poti. Poti omogočajo spoznavanje različnih pokrajin otoka in hkrati pristen stik z naravo.

Stvari za početi

Glavno mesto otoka je Funchal. To je moderno mesto, ki veliko pozornost posveča svoji tradiciji z ohranjenimi cerkvami, muzeji in regionalno znanimi vini. To je mesto za prijeten sprehod skozi pristanišče in ogled katedrale stare več kot 500 let. Tu najdete veliko število luksuznih hotelov.

Madeira 1

Tradicija

Otok ni znan samo po turizmu, ampak tudi po vrhunskem vinu, ki je zelo priljubljen. Obstajajo štiri vrste vina in sicer Malvazija (sladko z veliko sladkorja), Boal (srednje sladko), Verdelho (polsuho) in Sercial (suho). Velika prednost tega vina je, da ga je mogoče shraniti za več let, ne da bi pri tem izgubil na kakovosti. Med kulinaričnimi specialitetami je gotovo najbolj znana jed »espada con banana« – ocvrt črni morski meč z banano. Črni morski meč je namreč riba, ki plava na globini med 1000 in 2000 m in jo lahko najdete le v okolici Madeire, zato jo enostavno morate poiskusiti. Sicer je otok znan po številnih okusnih juhah, zlasti ribji. Med mesnimi jedmi pa je priljubljeno goveje nabodalo ali »espetada«, kar po tradiciji pomeni, da dobite goveje nabodalo na lovorjevi veji.

Poleg lepe kulise, okusnega vina, lokalnih specialitet ter prijaznih domačinov je na otoku še veliko drugih dejavnosti in krajev, ki so vredni ogleda:

  • Calheta
  • Caniço
  • Botanični vrt
  • Cabo Girão (rt)
  • Jame Sao Vicente
  • Vrt Blandy
  • Monte Palace Gardens

Vreme

Vreme na Madeiri je toplo in vlažno z blagimi temperaturami skozi vse leto. V zimskih mesecih se temperatura giblje okoli 20° C. Pomlad in jesen sta prijetna in nekoliko vlažna s čimer si otok bogati vegetacijo. Poletne temperature so približno 24° C, južni del otoka postane topel in sončen, zlasti v okolici glavnega mesta Funchal.”Leste” je vzhodni veter, ki poleti piha iz Sahare in za nekaj dni potisne barometer tudi do 33° Celzija.

Video:

Comments are closed.