BLOG

BUDIMPEŠTA (Grem z vlakom), april 2017

Ste že kdaj slišali, da je potovati z vlakom v Sloveniji bedno? Vlaki so počasni, neudobni, vonj v njih spominja na kavč moje stare babice … Tako, da sem bil prijetno presenečen, ko sem dobil klic. Hej ti, a bi šel z vlakom v madžarsko prestolnico? Takoj sem si mislil, dajmo razbiti te stereotipe. Povrhu vsega se na pot odpravim s slovensko hokejsko reprezentanco! Iz ameriških medijev nam je znano, da se Kopitar in njegova četa prevaža na tekme v velikih letalih in busih. Veste kako to izgleda pri nas? Naša vrsta se na pot odpravi kar z vlakom! Najbrž naši Risi ne bi koristili neokretnega prevoza, še posebej, ko se odpravijo na pomembno pripravljalno tekmo pred pričetkom svetovnega prvenstva.

1

Zbor je bil v ponedeljek ob 8.40, kjer so naši fantje dajali še zadnje izjave za medije. Natanko ob 9.08 tako kot vsak dan je vlak odpeljal iz ljubljanske železniške postaje. V kupeju se udobno namestim, vzamem v roke Lonely planet knjigo in začnem načrtovati pot po mestu. Navdušeno opazujem okolico. Na voljo imam 24 ur za ogled mesta. Nekajkrat vzamem v roke fotoaparat in slikam. Varna in panoramska vožnja je zagotovljena in nimam skrbi. Na vlaku je tudi restavracija, kjer si lahko provoščite kavo. Malo klepetam z družbo. Igralci si krajšajo čas z družabnimi igrami in filmi. Opazujem jih in imam občutek, da uživajo. Medtem tudi malo zadremam. Po nekaj več kot osmih urah prispemo v Budimpešto na postajo Deli. Prevoz z vlakom je dober tudi iz razloga, ker te pripelje iz središča v središče mest in niso potrebni dodatni stroški javnega prevoza.

985438948

Budimpešta je glavno mesto Madžarske in glavno politično, industrijsko ter trgovsko središče države. Mesto leži na obeh bregovih reke Donave. Nastalo je z združitvijo Budima in Obude ne desni in Pešte na levi obali Donave. Ima več kot 1,7 milijona prebivalcev. Vsako leto jo obišče preko 4 milijone turistov. Do zdaj sem jo obiskal že 4 krat in vsako leto mi je bolj všeč. Mesto ima tudi 4 proge metroja in je zelo enostaven.

9852984

4

6

98423984

Ko smo prispeli na železniško postajo so se naši Risi odpravili takoj na trening v dvorano, jaz pa sem švignil kar v center mesta na pozno kavo. V centru se po ulicah sprehaja ogromno ljudi, videti je ogromno turistov in veliko mladine. Na trgu imajo neke vrste »odprto kuhno«, ogromno stojnic s hrano. Dobrote, ki so izložene za prodajo so že na izgled zelo okusne. Priporočam, da probate njihovo tradicionalno jed golaž. Napolnem želodec, spijem pivo in grem počivati.

5

Prebudim se v oblačno jutro, pojem v hotelu zajtrk in se odpravim raziskovati mesto. Ker sem celo življenje ukvarjam s športom rad raziskujem mesta »by walk«, no vsaj širši center mesta. Možnost imate najeti tudi kolo za nekaj več kot 3400HUF ali 10 €/dan. Kot prvo se odpravim na grad, kjer je odlična panoramska točka mesta. Od tukaj imate mesto na dlani, vidi se nešteto mostov, ki prečkajo Donavo.

DCIM100GOPROGOPR0772.

9

DCIM100GOPROGOPR0789.

90324985389

7

9423904

Kürtőskalács morate obvezno probati

Nadaljujem proti parlamentu, ki je največja zgradba v državi. Ta ogromna zadeva te s svojo arhitekturo navduši in je simbol mesta. Preko Chain bridge (je najbolj znan in najstarejši most v Budimpešti, ki je bil zgrajen leta 1949 ter ga prepoznamo tudi s štirimi kipi leva) prečkam Donavo. Privoščim si kavo v centru mesta , nadaljujem proti Stephen’s baziliki in si privoščim kosilo na tržnici Great Market Hall. Hrana v centru je cenovno podobna kot v naši prestolnici, a če greste malo izven strogega centra lahko v kakšni izmed številnih menz jeste topel obrok že za cca 900 HUF/3 EUR. Vsedem se na tramvaj in se odpeljem proti hokejski dvorani Tuskecsanrok. Za še lažje odrivanje madžarske prestolnice vam priporočam tudi Budapest Card!

09534

DCIM100GOPROGOPR0765.

943298492

Great market Hall

895439

Parlament

9539843

V Budimpešti zagotovo morate še videti Hero Square, City park, toplice, vožnja po reki Donavi, živalski vrt, nočno življenje v Židovski četrti, kip Citadelle… V poletnih mesecih sta na sporedu dva velika festivala za mlade Sziget in Balaton Sound. To je odlična priložnost, da se lahko brez skrbi vsedete na vlak in se odpravite novim dogodivščinam nasproti.

93458934

DCIM100GOPROGOPR0743.

A večerni termin je bil rezerviran za naše Rise. Ker sem z njimi potoval, sem jih tudi bodril v prijateljski tekmi proti Madžarom, ki je v sklopu priprav za prihajajoče prvenstvo v Franciji. Odlična dvorana s še boljšim ambijentom so bili pripravljeni za dvoboj, ki so ga naši brez večjih težav dobili s 3 proti 5. Fantje so delovali spočito in dobro razpoloženi. Fascinirala me je sama organizacija in šov domačinov, tudi za najmlajše je bila animacija poskrbljena.

IMG_7873

Na koncu lahko rečem, zagotovo grem še z vlakom, kajti vožnja je poceni (enosmerno vozovnico lahko kupite že za 9 €, povratno pa za 18 €). Po celodnevnem potepanju se mirno vsedem na vlak, prenesem slike na računalnik, zapišem vtise o avanturu in se predam počitku. Lahko rečem, da se mi je med vožnjo domov odvil cel film in si mislim »res je bilo lepo«.

5983985

DCIM100GOPROGOPR0778.

Comments are closed.