ROAD TRIP BALKAN

Če je vsaj malo Balkanca v tebi potem zagotovo moraš narediti road trip po Balkanu. Jaz osebno sem ga zaenkrat naredil trikrat, tistega obsežnega. Glede na to, da sem na Hrvaškem, Bosni in Srbiji skozi življenje preživel zagotovo več kot leto dni. Prvo potovanje po Balkanu, ki sem ga naredil leta 2010 je zajemalo Grčijo, Makedonijo, Kosovo, Albanijo in Bolgarijo. Letel sem v Atene in nato po zemlji naredil pot z vlakom in busi vse tja do Sofije od koder sem letel nazaj domov. A o tem potovanju enkrat drugič. Pisal bom nakratko o road tripu številka ena, ki sva ga s Tino naredila pred skoraj tremi leti. Potovanje je v praksi izgledalo nekako tako kot je prikazano na sliki. Kot glavno dopustniško destinacijo sva si zadala čudovit grški otok Lefkada, ki je z nasipom povezan s kopnim. Vendar kaj vse videti vmes na poti? Ja, Balkan ima veliko tega za pokazati in videti. Na pot sva se odpravila s WV Caddyem, ki ga lahko prirediva v spalnik. Obvezna oprema je kuhalnik, plavutke, maska, blazina za v vodo, polna hladilna torba in veliko dobre volje. Te je veliko saj je čas za dopust. Zaradi službenih obveznosti imava 14 polnih dni. Ker sva oba ljubitelja belih peščenih in kamnitih plaž sva dala temu poseben pomen. Najti tiste najlepše plaže! Here we go!

DAN 1 (Krško – Zadar – Dugi otok)

Vožnja iz Slovenije po avtocesti do Zadra, avto sva pustila v mestu na parkingu pred eno izmed trgovin in ujela prvi katamaran za Dugi otok. Kopanje in raziskovanje otoka. Spala sva pri prijateljema Ivani in Borisu. Hvala

DAN 2 (Dugi otok)

Raziskovanje skritih kotičkov, vojaškega hangarja, klifnih sten, kopanje na plaži Sakarun, proti večeru smo si privoščili mesne dobrote na žaru.

DAN 3 (Dugi otok – Zadar – Murter – Omiš – Neum – Dubrovnik)

Zgodaj zjutraj sva s Tino ujela prvi katamaran, spila kavo v Zadru in hitro odhitela ter avta. Po Jadranski magistrali sva šla do otoka Murter (kopanje na plaži Slanica), nadaljevala sva proti Omišu, kjer sva se tudi kopala, pred večerom sva spila kavo v Neumu in okoli 23 ure zvečer prispela v Dubrovnik.

DAN 4 (Dubrovnik – Kotor – Jaz – Bar)

Spanje v avto hiši in bujenje nad panoramo Dubrovnika. Sledil je morski dan v Črni Gori, kopanje na plaži Trsteno in Jaz, ogled Sv. Stefana in spanje v Baru. Gorivo je bilo malo cenejše kot pri nas.

DAN 5 (Bar – Saranda)

Zgodaj zjutraj v pekarno po svež burek in sirnico in celodnevna vožnja čez hribe in doline Albanije vse tja do Sarande. Vmes postanek v obmorskem mestu Dures na kosilu in kavi. Poceni nočitev v skoraj novem hotelu. Mislim, da je cena sobe znašala 20 €.

DAN 6 (Saranda – Bella Vraka – Lefkada)

Kopanje v Ksamilu do cca 13 ure, plaže noro lepe. Edino veliko ležalnikov je na plažah. Hrana in pijača v restavracij relativno dobre cene.  Nadaljevala sva proti Grčiji in prva postojanka tam je bila na luštni plaži Bella Vraka. Tukaj sva na kuhalniku na plaži pripravila kosilo, se okrepčala in malo skopala. Sledila je pozno popoldanska in večerna vožnja proti Lefkadi.

DAN 7-11 (Lefkada)

Lefkada je poleg Kefalonije za moje pojme kar si tiče modrine morja in plaž na prvem mestu v Evropi. Dostopnost do le teh ni ravno najboljša, še posebej v tem obdobju, ko se je zaradi potresa uničil del infrastrukture. Notranjost otoka je gorata in zelena.

…….

 

Comments are closed.