Menorca

Počitnice

Znan je kot biser Balearov in je izjemno priljubljena turistična destinacija. Ponuja čudovite peščene plaže (Santo Tomas) in majhne zalive (Alcaufar) ter najboljše hotele vseh kakovosti, ki so zelo prirejeni za družine in pare. Nočno življenje je bolj umirjeno in ni kot pri sestrama na Ibizi in Mallorci, vendar je še vedno odličen kraj za teden ali dva proč s prijatelji.

Vreme

Podnebje je kot nalašč za sproščujoč teden ali dva. Sezona traja vse od maja do oktobra. Menorca ima povprečno kar 315 sončnih dni na leto. Temperature pogosto dosežejo okoli 30° Celzija, avgusta še celo malo višje. Vreme je idealno za sončenje, ki ob mediteranskem vetru postane še bolj prijetno. Če niste vezani na čas dopusta in če nimate radi gneče potem vam priporočamo obisk otoka v mesecu maju ali oktobru, zunaj prometne konice.

Stvari za početi

Nedvomno so Menorcino največje bogastvo njene plaže. Menorca ponuja veliko majhnih zalivov in peščenih rajev. Obstaja tudi veliko različnih aktivnosti, ki razveseljujejo celotno družino. Ob raznovrstni ponudbi vodnih aktivnosti in nočnega življenja pa je zelo dobro poskrbljeno tudi za odrasle. Menorca je zelo bogata z zgodovinskimi znamenitostmi, pohvali se lahko celo z najstarejšo zgradbo v Evropi, Es Tudons. Vse znamenitosti pa se ne nahajajo na otoku. Zelo vabljivi so ogledi raznolikega morskega življenja na ladjicah s steklenim dnom. Če pa želite vaše potovanje še malo popestriti, poskusite načrtovati dopust s katerim od tradicionalnih festivalov, kjer ne manjka plesa, hrane in zabave.

Kultura

Menorca je bil prvotno privlačna Grkom in Feničanom za širjenje svojega trgovinskega imperija po Sredozemlju. Predvsem zaradi svoje lokacije je bila na osrednji poti trgovanja med Afriko in Evropo. Leta 123 pr.n.št. so jo zavzeli Rimljani in v tem času je bila deležna zgodnjega razvoja. Zgrajene so bile ceste in naselja kot so Ciutadella in Mahon. Otok so nato prevzeli Bizantinci, vendar se je šele po letu 1700, ko je otok pristal pod Britanijo, začel razcvet. Zgradili so ceste, šole in zamenjali glavno mesto. In to je partnerstvo, ki živi še danes in se kaže v tem, ko otok vsako leto obiščejo mnogi Britanci.

Nočno življenje

Za razliko od sosednjih Mallorce in Ibize je tu počasnejši tempo nočnega življenja. Po dnevu preživetem na plaži ali na kakšnem izletu preprosto ni boljšega načina za zaključek dneva kot romantična večerja ob gledanju sončnega zahoda. Obstaja pa tudi veliko barov in restavracij, kjer si lahko ob zvokih žive glasbe dan zaključite s plesom.

Video:

 

Comments are closed.