Pariz

Pariz je glavno in hkrati največje mesto v Franciji, ki z okolico šteje preko 12 milijonov prebivalcev. Je najbolj obiskana turistična destinacija na svetu, katero vsako leto obišče okoli 30 milijonov turistov. Že desetletja navdušuje številne obiskovalce s svojimi znamenitostmi in niti malo ne izgublja na popularnosti. Mesto luči, romantike, odlične kuhinje, mode in nočnega življenja ni samo francoska, ampak tudi svetovna prestolnica.

paris 1

MESTNI TRANSPORT

Metro (www.ratp.fr)  – obsega 16 linij (1-14 + 3bis in 7bis) in preko 300 postaj, ki so razporejene v 2 coni (prva in druga cona). Karta velja za celotno mrežo metroja. Mrežo lahko vidite tukaj.

Predmestni vlak (RER) – so sestavni del pariškega javnega transporta in povezujejo mesto s predmestjem, vendar je lahko tudi koristen za prevoz po središču mesta. Ima 5 linij (A, B, C, D in E) in vsaka ima svoje odcepe, ki so poimenovani npr. A1, A2, A3…

 

KAKO UGODNO DO PARIZA Z LETALOM?

Pariz ima dva letališča (Charles de Gaulle in Orly). Kot alternativa pa se uporabljata tudi letališči Beauvais (Buve), ki se nahaja severno od Pariza in je oddaljen od središča mesta 85 km ter Vatry.

 

– Trst – Beauvais (Ryanair)  (sobota, torek)

– iz Trevisa z Ryanairom na letališče Beauvais (vsak dan)

– iz Benetk z Easyjetom na letališči Charles de Gaulle in Orly (vsak dan, tudi 2 leta)

– iz Bologne z Ryanairom na letališče Beauvais (vsak dan)

– iz Milana Easyjetom na letališči Charles de Gaulle in Orly (do 7 letov na dan)

– iz Budimpešte z Ryanairom na letališče Beauvais (ponedeljek, sreda, petek in nedelja) in Easyjetom na letališče Charles de Gaulle (vsak dan, zimski vozni red – ponedeljek, petek in nedelja).

– iz Beograda z Wizzairom na letališče Beauvais (ponedeljek, sreda in petek)

– iz Pule z Ryanairom na letališče Beauvais (sreda in sobota)

paris 2

IZ LETALIŠČA DO MESTA IN OBRATNO?

Charles de Gaulle airport (RER – vlak) 9,50 EUR boste odšteli za enosmerno karto. Vlak vozi na vsakih 15 min. Vožnja do središča mesta traja približno 40 minut.

Beauvais airport (bus). Za enosmerno vožnjo boste odšteli 16 EUR. Vožnja traja približno 1 uro in 15 min.

paris 3

 

Comments are closed.